Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

AKIS

Aktivity 2024

  Doména 5: Zdravé potraviny a životné prostredie (zasadnutie expertnej skupiny)

22.10.2024 - Doména 5: Zdravé potraviny a životné prostredie (zasadnutie expertnej skupiny)

V druhej polovici mesiaca október sa uskutočnilo pre 6. výjazdové zasadnutie xpertnej skupiny Doména 5: Zdravé potraviny a životné prostredie, ktoré prebiehalo hybridnou formou.

V rámci zasadnutia  sa zrekapitulovala ročná práca skupiny a spracovávali sa došlé pripomienky k dokumentu „Súhrnná správa k procesu EDP k stratégii“.

IZPI sa aktívne zapojilo do pripomienkovacieho procesu dokumentu. IZPI zaslalo 14 pripomienok, z toho 11 obyčajných a 3 zásadné. 8 zo zaslaných pripomienok IZPI bolo akceptovaných v plnom rozsahu a 6 bolo akceptovaných čiastočne. Čiastočne akceptované boli pripomienky týkajúce sa living labs. IZPI sa v tejto súvislosti dotklo hlavne otázky, či aj demonštračné aktivity v súvislosti s pojmológiou dokumentu patria medzi living labs. Living labs nie sú podľa IZPI jedinou infraštruktúrou na podporu inovácií, no napriek tomu, predkladaný dokument pojem living labs nadužíva. Veronika Páleníková sa poďakovala IZPI za plne logické pripomienky. Ďalšie pripomienky, ktoré prišli k dokumentu boli od Dany Peškovičovej (vizionárka RIS3), Klubu 500, MPRV SR a SLORD-u.

Následne sa otvorila diskusia k strategickým opatreniam, ktoré sú definované v dokumente. Klub 500 vyjadril svoj názor, že strategické opatrenia v dokumente sú nadbytočné, nafukujú dokument, čo do rozsahu, sú duplicitné a zobrazujú skôr želaný stav, akoby boli definíciou opatrenia v pravom zmysle slova. Strategické opatrenia navyše podľa Veroniky Páleníkovej k ničomu nezaväzujú. Zúčastnení osobne/online hlasovali o ponechaní/neponechaní časti „strategických opatrení“ v dokumente. Hlasovaním väčšiny sa rozhodlo o vynechaní tabuľky „strategické opatrenia“ z dokumentu. Následne sa p. Jaroslav Šálka (TUZVO) vyjadril k požiadavke lesníkov o opravenie pojmológie poľnohospodárstvo vs. pôdohospodárstvo. Konštatoval, že 40 % územia SR tvoria lesy, a preto je toto potrebné akceptovať a na príslušných miestach v dokumente opraviť.

Počas realizácie zasadnutia Andrea Uhrínová (riaditeľka odboru priorít na VAIA) informovala o metodike EDP procesu pre všetky domény. Podľa nej ide o otvorený prístup, nakoľko aj pracovné skupiny sú otvorené. Vítaná je podľa nej aj aktivita samotných členov a zdieľanie skúseností. Snahou súčasnej aktualizácie dokumentu bolo podľa nej zjednotiť štruktúru dokumentu. Konečným cieľom je určiť, aké témy majú byť financované z fondov EÚ a otvoriť diskusiu o tom, ako nastavovať samotné výzvy. Podľa jej slov sa to na Slovensku robí tak, že výzva je určená na celú doménu, čo nie je zväčša šťastným riešením. Práve pracovné skupiny, ako sú aj tieto doménové, majú napomôcť. V tejto súvislosti chcú prehĺbiť aj spoluprácu s NCPs – tak pri príprave nového FP10, ako aj pri spolupráci na výzvach a témach Horizontu.

Ku koncu odznela prezentácia prof. Adriany Kolesárovej, ktorá sa týkala činností EIT Food hub konzorcia. Profesorka tiež uviedla príklady zrealizovaných aktivít v rámci EIT Food hub a dôvody, prečo sa pripojiť do EIT komunity. Zaujímavým bolo tiež predstavenie projektu foodeducators, v rámci ktorého plánuje SPU vyškoliť 100 učiteľov a 5000 žiakov v oblasti informácií z potravinárstva a zdravých potravín. Adriana Kolesárová uviedla, že uvítajú každú spoluprácu v oblasti tohto projektu. Uviedla tiež informácie o potravinovom inkubátore zriadenom v rámci SPU Nitra. Formy, ako sa môžu aj členovia expertnej skupiny zapojiť do aktivít EIT food hub, sú napr. prostredníctvom odborníkov alebo spoluprácou na budúcich projektoch.

Viac v správe z aktivity

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 123

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00